perjantai 6. huhtikuuta 2012

Omaa syömishistoriikkiani (vähähiilihydraattinen, raakaravinto)

Maailmassa on todella hyviä ruoka- ja ravintoblogeja ja sivustoja, ajattelin kuitenkin kirjoittaa omasta syömishistoriastani jutun. Facebookissa tulee linkitettyä mielenkiintoisia artikkeleita, mutta hyvät keskustelut häviävät nopeasti uutisvyöryn alle. Superfoodeista suosittelen lukemaan Olli Postin sivuja http://www.viidakkomies.com/ ja vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta löytyy tietoa vaikka täältä http://anttiheikkila.com/ ja älykästä asiaa ravinnosta noin yleensä löytyy täältä http://www.jaakkohalmetoja.com/fi/.

Olen kasvanut lapsuudessa pääosin perunalla ja lihasoosilla ja leivällä, lautasen reunalla oli välillä kurkku- ja tomaattiviipaleet. Teini-ikäisenä tuli syötyä välipalaksi mikropizzoja ja sama meininki jatkui parikymppisenä omassa asunnossa. Makaroonia ja tonnikalaa ja väriksi ketsuppia. Lisäksi runsaasti alkoholia ja tupakkia. Ja väsytti, eikä mikään huvittanut, ahdistusta ja masennusta ja ties mitä elämänlaatua huonontavia asioita. Jatkuvia flunssia ja keuhkoputken tulehduksia ja lukiossa olin niin väsynyt, että nukuin vapaa-ajalla koko ajan.Yhdessä vuodessa pizza&olut diettini toimi niin hyvin, että lihoin reilut 10 kiloa...Olen aina ollut hieman pyöreä, välillä enemmän ja toisinaan vähemmän.

Salaatteja ja omituisia kasviksia kuten parsakaalia tuli opeteltua puoliväkisin syömään kun pääsin 20 v paremmalle puolelle. Opettelin tekemään marjarahkaa, tosin ilman rasvaa koska sehän on huono juttu. Niin tuli ainakin luultua. Ja leivälle laitoin pienen sipaisun margariinia. Nälkä tosin vaivasi jatkuvasti ja syömishimot yllättivät iltaisin. Laihdutuskuuria aina välillä, tuloksetta. Olo ei ollut tasapainossa.

Sain pojan lokakuussa 2009 ja keväällä mietin miten saisin kertyneitä kiloja pois. Vaaka näytti karvan alle 90 kiloa mikä ei tuntunut hyvältä 174 cm pitkässä kropassa. Kaverilta sain lainaksi Atkinssin kirjan ja olin ensin todella skeptinen. Olin kuullut niin paljon huonoa, mutta uteliaisuudestani aloin lukemaan kirjaa ja yllätyin miten kovaa asia itseeni iski. Tuli olo, että näinhän sen asia tietenkin on, miksen ole tajunnut tätä! http://karppaus.info/

Keväällä 2010 aloitin Atkinssin 25 gramman hiilihydraattia päivässä-dieetin. http://fi.atkins.com/ohjelma/vaihe-1/mita-syot-tassa-vaiheessa.html
Aamulla paistoin voissa kananmunaa, pekonia tai luomunakkia ja salaattia lisäksi. Lounaalla salaattia ja vaikka katkarapuja valkosipulimajoneesilla. Päivälliseksi lihaa uunikasviksilla. Runsaasti vettä juomaksi ja teetä ja aamulla kahvia kermalla ja kookosöljyllä. Tätä todella niukkahiilarista aloitusdiettiä noudatin noin 2 viikkoa. Oli outoa olla ilman viljoja ja marjoja ja hedelmiä oli ikävä. Suurin ihanuus oli kuitenkin se, että nälkä ja verensokeritärinät olivat poissa. Ruoan jälkeen silmäluomet eivät painuneet kiinni vaan olo oli energinen. Parissa päivässä lähti muutama kilo pois ja sen jälkeen painoa tippui vähitellen. Tiukan aloituksen jälkeen otin maitorahkaa, marjoja, pähkinöitä ja siemeniä mukaan.

Joku voi nyt miettiä, että miten tämä karppailu liittyy raakaravintoon. No siten, että olin jo aikaisemmin kiinnostunut luonnonmukaisista hoidoista ja ravinnolla parantamisesta ja Atkinsin eräässä kirjassa nimenomaan keskitytään sairauksien parantamiseen luonnonmukaisella ruoalla. Moni ei tästä tiedä mitään vaan luulee, että Atkins neuvoi syömään pelkkää pekonia ja kermaa. Hienointahan vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa on tyhjien vehnäjauhojen, valkaistun sokerin ja einesten karsiminen pois.

Elävään ravintoon tutustuin jo hieman vuosina 2006, mutta silloin innostus ei kauaa kestänyt. Vasta vähähiilarisen ruokavalion aloitettuani aloin kiinnostumaan superfoodeista ja ruoan alkuperäisyydestä ja aloin tutkia paremmin tuoteselostuksia.

Listasin muutamia muutoksia mitä olen tehnyt:
  • margariini -> tilalle voi -> luomukirnuvoi
  • halpisöljyt -> kylmäpuristetut oliivi-, hamppu-, ja kookosöljy
  • kaupan tavissuola -> himalayasuola, aito merisuola
  • "normaalit"vähärasvaiset sokerijogurtit -> bulgarian ja turkkilainen jogu, marjat pakkasesta mukaan
  • kevyet kasvirasvavalmisteet -> kuohu- ja vispikerma -> myös manteli- ja pähkinä"kermat" itse tehtynä
  • kevytjuustot -> täysrasvaiset juustot -> raakamaitoon tehdyt juustot http://www.armasperhe.com/
  • lihajalosteet esim.kinkut, leikkeleet -> luomuliha, poro ja lisäaineettomat tuotteet http://www.erimenu.fi/tuote/Maalaistuote%20Vataja%20Oy/Nitriitit%C3%B6n%20A-lk%20T%C3%A4yslihanakki%20350g/ -> lihajalosteita en oikeastaan enää syö
  • tehotuotettu liha (sika, nauta, broileri) -> metsästäjältä suoraan hirvenliha ja muu riista, luomuliha -> tällä hetkellä lihaa syön harvoin mutta Laadukasta
  • kaupan höttöleivät -> itse tehdyt mantelileivät
  • kaupan pizzat -> rahkamunajuusto-pohjalla tehdyt itse tekemät pizzat 
  • jäävuorisalaatti -> tammenlehti, romaine, pinaatti jne.tumman vihreät superterveelliset salaatit!
  • kevytlimpparit kuten light cocis -> luomukaupan coca joskus nautittuna, pääosin juon ruususuolalla maustettua vettä tai tuorepuristettuja mehuja tai teetä
  • keinomakeuttajat -> kotimainen hunaja, agavesiirappi, täysruokosokeri (inkkarisokeri), koivusokeri
Yksi on varmaa ja se on muutos. Ruokavalioni elää ja hengittää koko ajan ja tutkin uusia reseptejä innokkaasti. Mustavalkoinen jaottelu minua ei kiinnosta. Toiset karppaajat karttavat hiilareita niin vimmatusti etteivät voi marjojakaan syödä. Vegaanit taas karttelevat kaikkea eläinperäistä ja syövät mieluummin margariinia kuin voita. Margariinin terveellisyydestä voidaan olla montaa mieltä... http://www.aitoterveys.fi/Margariini.php

Päivän syömiseni voivat näyttää esimerkiksi tältä tällä hetkellä eli keväällä 2012:

 Aamulla pirtelö (yön yli liotettuja manteleita ja siemeniä, kuivattuja hedelmiä, marjoja pakkasesta, tuorepuristettua appelsiinimehua, agavesiirappia, himalayasuolaa) ja kahvia kermalla/raakamaidolla sekä kahvin sekaan lusikallinen kookosöljyä.













Lounaalla jokirapusalaatti (pinaattia, herneenverso,
lollorosso- ja friseesalaattia, tomaattia, kurkkua,
fetaa, paprikaa, kylmäpuristettua oliiviöljyä, marinoituja jokirapuja)








Päivällisenä karppispizzaa. Pohja:1 prk maitorahkaa, juustoraastetta, 3 munaa, 4 rkl vehnäleseitä, 3 rkl ruisjauhoja, 1 tl leivinjauhetta + psylliumia ripaus. Gluteiinittomat pohjan saa tehtyä vaikka mantelijauhoista. Pohja leivinpaperin päälle pellille ja 200c n.10min. Sen jälkeen täytteet 200c 10min.

Täytteeksi vaikka juustoja, tomaattikastike, jotain lihaa jos haluaa, papuja, yrttejä. 








Jos vielä illalla jaksaa jotain syödä niin vaikka pari suklaakookospalloa:
‎1/2dl kookosöljy, 1dl mantelijauho, 1dl kookoshiutale, 1/2dl raakakaakaojauhe, 1dl taateleita, hunajaa ja loraus kylmää kahvia. Pyöritellään kookoshiutaleissa. 
Ja nautitaan pakurikääpäteen kanssa! :) http://www.jaakkohalmetoja.com/fi/pakurikaapa/





Tässä tällainen yleiskatsaus miten syömiseni koostan. Niin ja joo, eli painoa on tippunut tasaisen epätasaisesti kahdessa vuodessa noin 10 kiloa. Ilman minkäänlaista ahdistusta tai nälkää tai kiukkua. :)

Lisää asiaa syömisistä tulee jatkossa. Siihen saakka, olkoon Voima kanssasi. :)

http://www.youtube.com/watch?v=2LTsvOHq3xc&feature=related 

4 kommenttia:

  1. Onpas herkullisen näköinen päivän menu :)! Ja kyllä nuo kaikki tekemäsi muutokset vaikuttavat järkeviltä ja perusteltuilta. Itsekin pyrin aika lailla samanlaisiin muutoksiin; varsinkin eineksistä olisi tarkoitus yrittää päästä kokonaan eroon (ja valkoisesta sokerista ja jauhoista).
    Oon nyt innostunut kookosvedestä, kylmänä nautittu Bionan kookosvesi vaik lenkin jälkeen parasta palautumisjuomaa ikinä. Tosin kallista..

    Hyvän ja selkeän näköinen tää sun blogi! Kiva lukea.

    Hyvää pääsiäistä teille!
    Terkuin Soila

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Soila! Mä en yritä päästä KOKONAAN mistään eroon, aion kyllä jatkossa syödä mutsin tekemiä vehnäjauholättyjä aina välillä. Satunnaiset herkuttelut vaan tukevat sitä omaa tyyliä syödä ja elää. Enpä ole tupakanpolttoakaan lopettanut, en vaan polta. :)

      Poista
  2. Ihania reseptejä, noitahan voisi vaikka kokeilla. Muutenkin oikein selkeä ja järkeenkäypä blogi.Mukavaa kun ihmiset ovat kiinnostuneita terveydestä ja terveellisestä ruuasta.Pitäis vain ottaa itsekin itseä niskasta kiinni ja lähteä uusille urille kaiken pullan puputtamisen lopettamiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen järjestämässä amatöörien raakaruokapäivää tässä keväällä. Siis ihan meidän kotona kokkaillaan ja kokeillaan reseptejä sillalailla rennosti. Ilmoittelen varmaankin ajankohdasta mun facebook seinällä. :)

      http://www.facebook.com/sonja.nieminen1

      Poista